In de loop van de tijd zijn er verschillende natstraal systemen op de markt verschenen ook wel wet blasting genoemd. We zullen een aantal systemen de revue laten passeren .De eenvoudigste is een droog straalsysteem waarbij over de nozzle cq straalpijp een ring is bevestigt met een aantal gaatjes die in de richting van de uitgang van de straalpijp wijzen ,op deze ring wordt water aangesloten. Op dit systeem zijn verschillende variaties mogelijk,maar de meeste werken met een waterpomp als ondersteuning en een speciale ontworpen straalpijp waarin het water geïnjecteerd wordt.
In een ander type nat straalsysteem wordt het water en zand samen in een gegalvaniseerde straalketel gedaan , de ketel wordt 3 / 4 met nat zand gevuld en afgevuld met water Door de straalketel 0.2-0.3 bar overdruk te geven t.o.v. de pneumatische transport leiding wordt de slurry van water en zand in de luchtstroom geperst. De waternevel en zand worden zo tegen het te stralen oppervlak geschoten. In een soortgelijk systeem wordt de straalketel niet onder druk gezet door lucht maar door water. De straalketel wordt gevuld met water en zand en wordt hierna afgeperst op 10 a 12 bar d.m.v. een waterpomp. Als er gestart wordt met stralen wordt het mengblok geopend en is de luchtdruk mits deze niet onder de 3 bar komt in staat de slurry van zand en water in de ketel te houden. Als men nu d.m.v. een reduceer of door een keuze te maken uit een aantal gefixeerde doorlaten water in de ketel te persen, het water , zand meenemend gaat door het mengblok in de straalslang. Afhankelijk van de instelling wordt er minder of meer water in de straalketel geperst waardoor er minder of meer zand wordt meegenomen. Dit systeem werkt tot een korrelgrootte van 1,4 mm of men moet fijn en grof straalmiddel mengen anders wordt het water tussen de grove korrels door geperst. Het mengsel van water en zand wordt d.m.v. de perslucht richting straalpijp geperst. De waterdamp of nevel bindt het losgeslagen vuil en kapot geslagen zand / grit en zorgt ervoor dat er geen stof ontstaat daarom wordt dit systeem ook wel vapor blasting genoemd. Het voordeel van deze twee laatste systemen is ,dat het zand niet droog hoeft te zijn ,men geen koeler nodig heeft en dat bij het laatste systeem de afregeling van het zand zo nauwkeurig kan geschieden dat men in de gevelrenovatie op zand en opruimkosten kan besparen.
Het natstralen heeft voordelen zoals het binden van stof en losgeslagen kwarts ,geen dure afscherming of afzuiginstallatie nodig, bij staal wast het zuren weg maar daarentegen veroorzaakt het vliegroest waar niet alle primers mee overweg kunnen. De levensduur van slangen,koppelingen , nozzle’s gaan veel langer mee omdat het water als een soort smeermiddel fungeert. Nadelen zijn er ook,een is al gepasseerd , de andere zijn namelijk dat er op winter dag niet gestraald kan worden en dat de productiviteit op staal lager is dan met droog stralen.